Canadese kreeft

In Europa worden twee soorten kreeften verhandeld: de Europese zeekreeft of Noordzeekreeft, die een blauwachtige kleur heeft, en de Amerikaanse of Canadese kreeft, die eerder een oranjebruine kleur heeft. Er wordt ongeveer 20 keer meer Canadese kreeft geproduceerd dan Europese zeekreeft.

De Canadese kreeft is afkomstig uit de Golf van Maine en van de Saint-Georges Bank. Ze leven hoofdzakelijk in de zone die grenst aan de getijdenzone, maar we vinden ze ook dieper terug, tot op 50 meter diepte. Ze gebruiken rotsen of zelf uitgegraven holen om zich te verschuilen. De toestand van de bestanden verschilt sterk tussen de verschillende regio’s, maar de bestanden uit de Golf van Maine en de Saint-Georges Bank worden duurzaam geëxploiteerd. Dankzij het zuivere en koude water van hun leefgebied, wordt de Canadese kreeft een vlezig dier met een stevig pantser.

Duurzaamheid:

De toestand van de bestanden verschilt sterk tussen de verschillende regio’s, maar de bestanden uit de Golf van Maine en de Saint-Georges Bank worden duurzaam geëxploiteerd.

In de keuken:

De Canadese kreeft is een stuk goedkoper dan de Europese zeekreeft. De Canadese kreeft van 500g heeft ongeveer 7 minuten kooktijd nodig, plus 2 minuten extra per bijkomende 100g gewicht. Dit in tegenstelling tot de Europese kreeft, die 20 minuten nodig heeft.

Informatie

Commerciële naam
Canadese kreeft
Wetenschappelijke naam
Homarus Americanus
Familie
Nephropidae
Herkomst
Gekweekt in Canada
Productiemethode
Aquacultuur
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Vers