Roodbaars

De roodbaars (Sebastes marinus, ook bekend als Sebastes norvegicus) behoort tot de schorpioenvissen (Sebastidae) en niet – zoals de naam doet vermoeden – tot de zeebaarzen. De familie van de schorpioenvissen telt zo’n 350 vissoorten, waarvan er een zestigtal voorkomen in de Atlantische Oceaan. Andere bekende soorten die ook als roodbaars omschreven en gecommercialiseerd worden, zijn de Sebastes mentella (die meer in de diepzee voorkomt) en de Pacifische roodbaars Sebastes alutus uit de Grote Oceaan.
De roodbaars vinden we in de noordelijke, koude wateren van de Atlantische Oceaan, langs de kust van Groenland tot Noord-Amerika, en in het noordoosten langs de kusten van Noorwegen en IJsland.

Roodbaars vangstgebied
Roodbaars

Roodbaarzen leven op een diepte van 100 tot 600 meter, maar jongere roodbaars geeft de voorkeur aan minder diepe wateren zoals fjorden, baaien en kustzones. Roodbaars eet o.a. haring en garnalen.

Roodbaars is een zeer trage groeier (ca. 2 cm per jaar), waardoor hij gevoelig is voor overbevissing. Roodbaarzen kunnen heel oud worden, tot meer dan 60 jaar. De grootste exemplaren kunnen tot 15 kg wegen en ca. 1 meter lang zijn. In de commerciële vangsten ligt de lengte van de roodbaars meestal tussen 35 en 55 cm, met een gewicht van 0,5 tot 1,5 kg.

 

De roodbaars is een opvallende verschijning, door zijn specifieke kenmerken: grote ogen, een brede bek, een fel oranje-rode huid, stevige schubben en stekels.

De roodbaars is een behoorlijk ‘stekelige’ vis: de rugvin heeft 15 stekels en de aarsvin heeft er drie. Bij het schoonmaken van een hele vis is het oppassen: die stekels zijn flink scherp en kunnen pijnlijke wonden veroorzaken!

Roodbaars

Voortplanting

Roodbaars wordt geslachtsrijp op een leeftijd van 12-15 jaar en bij een lengte van 35-37 cm. Roodbaars is een levendbarende vis. Roodbaars paait in september-oktober. De eieren worden bevrucht en ontwikkelen zich in het lichaam van het vrouwtje, waarna de jonge visjes in het voorjaar of de vroege zomer (april-juli) worden geboren. Ze zijn dan ca. 7 mm groot. Het roodbaarswijfje kan zowat 350.000 levende larven ‘ter wereld’ (ter zee) brengen.

Roodbaars aanvoer

 

Roodbaarsbestanden onder druk – IJslandse visserij is MSC-gecertificeerd

De roodbaarsbestanden staan de laatste 10-15 jaar behoorlijk onder druk door de visserij, waardoor ze verzwakken. Om verdere verzwakking tegen te gaan zijn maatregelen genomen en vangstbeperkingen ingesteld. Het bestand in de wateren rond IJsland vertoont een stijgende lijn, maar de TAC (Total Allowable Catch) moet op een verantwoord niveau blijven.

Inmiddels is de IJslandse roodbaarsvisserij sinds October 2014 MSC-gecertificeerd.

 

Vangst, aanvoer en consumptie

Roodbaars wordt gevangen met haken en lijnen, kieuwnetten, bodemottertrawls en Deense zegens. Veruit de meeste roodbaars wordt aangeland in IJsland, gevolgd door Rusland en Noorwegen. België heeft sinds 2009 geen quota meer voor roodbaars, maar importeert jaarlijks zo’n 1.300 ton, waarvan ca. 60% uit IJsland komt.

 

In de keuken

Roodbaars heeft zeer stevig en smakelijk roze-wit vlees. De vis komt vooral gebakken erg goed tot zijn recht, maar kan ook gepocheerd, gestoofd, geroosterd of in folie (in de oven of op de barbecue) klaargemaakt worden.

Roodbaars recept

Kenmerkende voedingswaarden

Roodbaars bevat veel hoogwaardig eiwit (ca. 19g per 100g), zo’n 4g vet per 100g – voornamelijk de gezonde onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten – en is een goede bron van vitamine A: goed voor de huid, de ogen, de groei en de weerstand.

 

Wist u dat?

Het verhaal van de zalm en de roodbaars

Dit is een oude fabel uit Lapland over zelfingenomen zijn.
De lente is aangebroken en een zalm zwemt tegen de stroom in de Tana rivier op – die de scheiding vormt tussen Noorwegen en Lapland ... (lees meer)

Informatie

Commerciële naam
Roodbaars
Wetenschappelijke naam
Sebastes marinus/Sebastes norvegicus
Familie
Sebastidae (Schorpioenvissen)
Herkomst
Gevangen in het Noordoosten van de Atlantische Oceaan, in de wateren rond IJsland
Productiemethode
Trawlnetten, zegens, kieuwnetten en soortgelijke netten, haken en lijnen
Vangstseizoen
Het hele jaar door; hoofdseizoen: april tot november
Beschikbaar als
Vers en diepvries
Beschikbare formaten
Filet, portie
Duurzaamheidsinformatie

MSC