Julie Ciers

Zeewater: een nieuwe, natuurlijke methode om zalm van zeeluis te ontdoen

Mowi heeft – samen met een paar Noorse ondernemers – een nieuwe, niet-medicinale, zalmvriendelijke methode ontwikkeld om zalm van zeeluis te ontdoen. Deze strookt helemaal met Mowi's doelstelling om zonder chemische middelen van zeeluis af te komen.

Het onder controle houden van zeeluis – een parasiet die zich aan de huid van vissen zoals zalm kan hechten en hierdoor verwondingen kan veroorzaken – is erg belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de zalm, zowel in zalmkwekerijen als voor wilde zalmbestanden die in hetzelfde gebied leven. Het is dan ook erg belangrijk om de aanwezigheid van zeeluizen in zalmkwekerijen te beperken door goed beheer, goede zorg voor de omgeving en de biologische omstandigheden, en indien nodig, medicatie.

Mowi is voorloper in het onderzoek naar nieuwe, meer duurzame methoden om zeeluizen tegen te gaan. Begin februari konden wij u melden dat het gezamenlijke project van Mowi met o.a. de Universiteit van Stirling in Schotland de ‘Innovative Collaboration Award’ ontving voor het in juni 2015 gestarte project dat tot doel heeft op duurzame wijze ‘poetsvisjes’ te kweken en deze in te zetten als natuurlijke bestrijders van zeeluizen.

Zeewater tegen zeeluizen

Nu kunnen we u opnieuw deelgenoot maken van een belangrijke ontwikkeling op het gebied van natuurlijke zeeluisbestrijding: de HydroLicer. Mowi Noorwegen en de corporate R&D afdeling van de Mowi Group hebben samen met twee Noorse ondernemers een prototype van deze nieuwe apparatuur ontwikkeld en getest.

De zeeluis wordt van achteren belaagd

Zoals Roger Pettersen, Productie Manager van Mowi in het noorden van Noorwegen toelicht, is het principe achter deze apparatuur eenvoudig: “We maken gebruik van de biologische eigenschappen van de zalm en van de zeeluis. Zalm zwemt van nature tegen de stroom in. Met behulp van een zalmvriendelijke pomp worden de zalmen door een buis getransporteerd. Bij het passeren door deze buis zwemmen ze tegen de stroom in, en komen er dus met hun staart voorop uit tevoorschijn. Zeewater wordt volgens een specifiek patroon in de buis geïnjecteerd. Dit water heeft niet voldoende kracht om de zalmen te verhinderen door de buis te passeren, maar wel om de zeeluizen van de zalm af te spoelen. Door de manier waarop de zeeluizen zich aan de zalm hechten, zijn ze kwetsbaarder en laten ze gemakkelijker los als je ze van achteren ‘bestookt’ met een waterstroom. De zeeluizen komen zo los van de zalm en worden opgevangen, terwijl de ‘ontluisde’ zalmen teruggaan naar hun kweeknet.”

Zalmvriendelijk èn milieuvriendelijk

De eerste ervaringen met deze nieuwe, natuurlijke methode geven aan dat dit een zeer zalmvriendelijke èn milieuvriendelijke, efficiënte en effectieve manier van ontluizen is. Daarom is nu een aanvraag ingediend voor R&D fondsen bij Innovation Norway, om daarmee dit concept verder op te schalen en te optimaliseren van prototype tot volledige operationele implementatie, zowel bij Mowi als bij andere kweekbedrijven van zalm.

Doelstelling: nul luizen

Mowi stelt voor haar eigen kweekstations strengere eisen wat betreft de aanwezigheid van zeeluizen dan de regelgeving van de Noorse overheid. Het aantal luizen in de individuele kweeknetten wordt dan ook iedere week geteld en er worden maatregelen genomen om de zeeluizen in een vroeg stadium te elimineren zodat ze zich niet kunnen voortplanten.

Het beheersen en tegengaan van zeeluizen is van kritiek belang voor Mowi’s visie ‘Leading the Blue Revolution. Zoals Roger Pettersen zegt: “Ons doel is om zeeluizen zonder inzet van chemische middelen te verslaan. Wij geloven erin dat de HydroLicer belangrijk gereedschap is om ons doel van ‘nul zeeluizen’ te bereiken.“

Naast de regio Noord-Noorwegen doet Mowi ook in Schotland en de Faroer Eilanden testen met het prototype van de HydroLicer. Alle Mowi kweekbedrijven in Europa hebben HydroLicers besteld voor levering zodra hiervan een commerciële versie beschikbaar is.