Kayleigh Segaert

Noem niet elke kabeljauw zomaar Skrei

 

Het vangstseizoen van de skrei is momenteel weer op volle gang. Zoals ieder jaar trekt de kabeljauw vanuit de ijskoude Barentszzee langs de Noorse kust naar de warmere Noorse kust om zich voort te planten in de eilandengroep van de Lofoten en Vesteralen. Tijdens deze tocht voeden die vissen zich met lodden en kril waardoor het vlees net iets witter en steviger van structuur wordt dan bij gewone kabeljauw. Deze specifieke winterkabeljauw is dus maar tijdelijk beschikbaar in ons assortiment.

Is elke kabeljauw ook Skrei?

Helaas.. niet elke winterkabeljauw mag zich zomaar Skrei noemen. De vis moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Enkel volgroeide Noordoostelijke Arctische gevangen kabeljauw die zonder kop en ingewanden 2 kg of meer wegen kunnen het label krijgen
  • In geen enkel geval mag het om kweekvis of gevoederde vis gaan
  • De kabeljauw moet gevangen zijn tussen 1 januari en 30 april in de Noorse economische zone (200 zeemijl) waar de Skrei-kabeljauw jaarlijks kuit komt schieten.

 

 

 

De traceerbaarheid is zeer belangrijk bij het keurmerk.

Via een officiële verklaring kan de vishandelaar steeds aantonen in welke zone de vis gevangen werd en door welke vissersboot.

 

Skrei op het menu

Het visvlees van de skrei is spierwit en heeft een stevige, lekkere structuur. Skrei kan in de keuken bereid worden zoals iedere kabeljauw: bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten. Oneindig veel mogelijkheden voor deze heerlijke vissoort.

Vanaf nu verkrijgbaar bij Mowi Belgium

De Skrei, die uit de Noord-Atlantische wateren tussen Noorwegen en IJsland komt, is vanaf nu te bestellen.

Hou zeker ook onze verspromoties van 13 tot 17 februari 2023 in de gaten!