Kayleigh Segaert

Bijen voor een duurzaam milieu

Sinds 10 mei 2022 produceren de bijen honing op het terrein van Mowi Brugge.

Honingbijenhouder Honeybeez heeft twee bijenkasten geplaatst in de groene zone achteraan het terrein van Mowi Brugge. Daar verzorgen de imkers de twee bijenkolonies met behulp van biotechnologische technieken. Op die manier draagt Mowi bij tot de biodiversiteit van het industrieterrein waar de Brugse vestiging zich bevindt en zetten we ons verder in voor een duurzaam milieu.

Brugge volgt hiermee in de voetsporen van andere business units, waaronder Mowi Polen, dat in 2020 twee bijenkorven vol bijen installeerde op het dak van het Argon kantoorgebouw in Gdańsk.

Het belang van bijen

De zorg voor bijen is belangrijk voor de planeet en voor het voeden van de wereldbevolking. Bijna 90% van de wilde planten en 75% van de belangrijkste gewassen in de wereld zijn afhankelijk van bestuiving door dieren. Eén op de drie happen van ons voedsel is afhankelijk van bestuivers, en gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving zijn vijf keer waardevoller dan gewassen die dat niet zijn.

Bij-zondere weetjes

  • Bijen produceren al meer dan 150 miljoen jaar op dezelfde manier honing.
  • Een bijenkorf kan in een goed seizoen 27 kg of meer honing produceren, maar een gemiddelde bijenkorf produceert ongeveer 11 kg meer dan wat hij nodig heeft om te overleven. Een sterke kolonie kan twee tot drie keer meer honing produceren dan ze nodig heeft
  • Om één pond honing te maken, vliegen bijen ongeveer 55.000 mijl - dat is 2,2 keer de wereld rond. En, interessant genoeg, gebruikten de Romeinen zelfs honing in plaats van goud om hun belastingen te betalen!