Aquaculture Stewardship Council (ASC)

Organisatie

ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificerings-programma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. De ASC standaarden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en worden onderworpen aan regelmatige controles. Ze worden verder ontwikkeld en voortdurend aangepast aan het huidige niveau van wetenschappelijke en technische kennis.

Waarom is de ASC standaard voor verantwoorde kweek nodig?

ASC stimuleert kwekers wereldwijd om duurzamer te werken en biedt de consument een manier om verantwoord gekweekte vis te herkennen. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, neemt de wereld behoefte aan eiwitrijk voedsel, en dus vis, sterk toe. Wild gevangen vis zal niet aan die behoefte kunnen voorzien. Viskweek is een efficiënte manier van voedselproductie met een relatief lage belasting van natuur en milieu, mits de kweek verantwoord gebeurt op het gebied van natuur en sociale aspecten.

ASC keurmerk

ASC is een consumentenmerk voor verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren, vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis. Door vis met het ASC-keurmerk te kiezen weten consumenten zeker dat ze verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren kopen.

Principes

ASC-gecertifieerde kwekerijen kunnen het ASC keurmerk gebruiken als zij de wet naleven, werken met behoud van de natuur, richtlijnen naleven op het gebied van waterverontreiniging, zich inzetten voor het dierenwelzijn (zoals geen onnodige stress voor de vissen, het handhaven van een goede gezondheid en een gezond leefklimaat, voldoende leefruimte, geen onnodig gebruik van chemicaliën en antibiotica) en zorgen voor goede omstandigheden voor hun werknemers en de omliggende gemeenschappen.